Tro inte att festivaler bara är till för rock och pop. Även orkestrar annordnar festivaler, både i Sverige och internationellt. Genom att åka iväg på orkesterfestival får man ett minne för livet som även svetsar samman orkestern. Under resorna kan ni knyta nya kontakter och möta andra orkestrar från olika länder.

Bland annat Prag och Callela är två populär destinationer för orkesterfestivaler. I Prag annordnas årligen YoungPrague som är en orkesterfestival för ungdomar. Första festivalen hölls 2003 och det har blivit en populär festival för ungdomsorkestrar och körer. Deltagarna är mellan 18-25 år. I samma stad arrangeras även årligen en brassfestival runt midsommar. Den pågår från torsdag till söndag och är öppen för alla amatör brassband och blåsorkestrar, det finns ingen begränsning av antal deltagare eller ålder. Festivalen är lika populär bland lokalbefolkningen som bland besökarna.

Ett annat land som arrangerar ungdomsfestival för orkestrar är Österrike. Den tar plats varje år och lockar tusentals unga musiker. Deltagarna kan både tävla eller bara vara med i festligheterna.

Även i Sverige annordnas orkesterfestivaler. På campus Valla annordnas en studentorkesterfestival som pågår i tre dagar, den hålls i maj månad ojämna år och grundades 1973. Sedan dess har den vuxit till en av norra Europas största studentfestivaler, med besökande orkestrar från hela Sverige och delar av Europa. På festivalen finns mängder med underhållning i form av konserter framförda av studentorkestrar samt en massa jippon och happenings – både på festivalområdet och i stan. Sista dagen av festivalen inleds med en kårtege som rullar fram på Linköpings gator. Kårtegen består av studentbyggda bidrag och musicerande studentorkestrar vilket tiotusentals människor lockas till att se. Festivalen annordnas av studentkåren LinTek och genomförs av en kommitté på 17 personer och deras utskott bestående av 43 stycken ”puttar”.