Vanliga instrument

Alla orkestrar innehåller inte samma instrument eller ser likadana ut, men det finns vissa instrument som är vanligare än andra. I listan går vi igenom instrument som du antagligen har hört talas om, och vissa som kanske inte alls är lika omtalade.

Fiol: Kallas även för violin. Det är ett stråkinstrument och spelar den ljusaste stämman där. Musikerna som spelar språkinstrument sitter alltid längst fram i orkestern varav violinisterna oftast sitter till vänster.

Cello: I en symfoniorkester är cellon det näst största stråkinstrumentet och den låter mörkare än både violin och viola. När musikern spelar med cellon måste den stå på golvet eftersom den är så stor. Längst ner på instrumentet finns en pinne som stöd som kallas för stackel.

Kontrabas: Det största och mörkaste stråkinstrumentet i en symfoniorkester är kontrabasen. Anledningen till att ljudet blir mörkare är för att strängarna är tjockare och längre än på de andra stråkinstrumenten. Precis som cellon är den väldigt stor och måste stå placerad på marken.

Flöjt: Flöjten är gjord av metall men ingår ändå i kategorin träblåsinstrument. Från början var alla flöjter gjorda av trä och därför får den fortfarande tillhöra den familjen. Den kallas även för tvärflöjt eftersom den hålls på tvären när man spelar. I en symfoniorkester kallar dem det bara för flöjt däremot.

Oboe: Det här instrumentet är gjort av trä och är ett träblåsinstrument. Den har en hög speciell ton som hörs genom hela orkestern.

Klarinett: Namnet klarinett betyder ”liten trumpet”. Instrumentet har en hög och skarp ton vilket gör att de hörs bra där de är placerade längst bakom stråkarna på scenen.

Trumpet: Trumpeten är symfoniorkesterns minsta bleckblåsinstrument, men har trots detta ett ljud som tränger igenom det mesta. Alla bleckblås kräver att man bytar ton genom både läpparna och knapparna, som kallas ventiler.

Harpa: Harpan är ett instrument som framkallar väldigt vackra ljud. Det är ett stort stränginstrument som spelas med både händerna och fötterna. Längst ner finns pedaler som gör att strängarna kan få en annan ton.